4. Planlösning

Husets planlösning är väldigt viktig och kan vara avgörande för framtida trivsel i huset. Stor och öppen planlösning eller många små rum med plats för alla? Behovet kan dessutom komma att förändra sig över tid som när barnen flyttar hemifrån. Skapa en lista på det du tycker är viktigt för att ha som en utgångspunkt.

Vilken är den bästa planlösningen?

Vilken som är den bästa planlösningen går inte och svara på. Allt handlar om vilket behov som finns, tycke och personlig smak. Det finns de som älskar en öppen planlösning och de som absolut inte kan tänka sig att ha det. Du behöver därför börja med att analysera just ditt personliga behov. Planlösningen kan även variera beroende på om det är till ett attefallshus, fritidshus, enplanshus och så vidare.

Ta hjälp

En av de absolut viktigaste och bästa råden vi har är att ta hjälp. Med professionellt stöd går det att upptäcka lösningar du inte visste fanns och få goda råd. På Nybygget finns det pålitliga och erfarna säljare som kan hjälpa till med att svara på alla de frågor du kan tänkas ha om planlösningar. Behöver du tid att sitta ner och prata med våra säljare? Boka tid för personlig rådgivning, kontaktuppgifter till säljare går att hitta på hemsidan under respektive visningshus.

Ta hänsyn till framtiden

Det kan vara lätt att tänka här och nu när den bästa planlösningen ska hittas för att få ett praktiskt hus. En smart planlösning behöver inte vara fullt lika smart och funktionell om fem år. Tänk igenom hur och vad som kan komma att förändras, kanske flyttar barnen hemifrån. Då kan huset byggas så att det går lätt och ta bort väggar för att skapa större rum och utrymmen.

Förvaringsutrymmen i hus

Förvaring är det svårt att få för mycket av. Garderober där det går att förvara vinterkläder och mycket annat brukar alltid komma till användning. Att ta till vara på alla ytor är inte lika enkelt som det låter. Det blir lätt att ytor inte kommer till användning vilket är synd eftersom ett hus med välplanerad planlösning har kapacitet att nyttjas fullt ut.

Öppen planlösning

En öppen planlösning kännetecknas av stora och öppna ytor. Rum avgränsas inte alltid av att det finns väggar som skiljer dom åt. Istället är det vanligt att kök och vardagsrum är ett enda stort rum.

Fördelar med öppen planlösning:

  • Stor rymd – Här finns det inga väggar som gör att det känns instängt. Öppet och luftigt är synonymt med en öppen planlösning.
  • Socialt – Umgås med gästerna i vardagsrummet samtidigt som du står i köket och lagar mat.
  • Kreativa lösningar – Stora öppna ytor sätter kreativiteten på prov i allt som rör både avskärmning och möblering.

Nackdelar med öppen planlösning

  • Svårt att möblera – Många upplever att det kan vara svårt och möblera då det inte naturligt finns väggar att exempelvis ställa en soffa mot.
  • Egentid – Den som har ett stort behov av egentid kan uppleva det svårt att komma undan om det är många öppna ytor. Samtidigt som det är mycket ljud från tv och kök.

Sluten planlösning

Motsatsen till en öppen planlösning är en sluten planlösning, det vill säga en som har många rum. Sovrum, gästrum, vardagsrum och kök – alla har sin egen utformning där det finns en tydlig avgränsning mellan varje rum.

Fördelar med sluten planlösning

  • Många rum – Alla kan få sitt eget rum, kan vara extra uppskattat i familjer med barn.
  • Stör inte varandra – Möjligheten att stänga dörren om sig är perfekt när det finns gäster i huset som vill sova lite längre och du vill slippa smyga.
  • Lätt att möblera smart – En sluten planlösning gör att det alltid finns någon vägg att ställa upp en bokhylla mot.

Nackdelar med sluten planlösning

  • Inte lika socialt – Det blir lätt att varje person sitter på sitt rum och det inte blir lika spontant att umgås med varandra.
  • Risk att det blir mörkt – Vid en sluten planlösning är det viktigt att gå igenom det naturliga ljusinsläppet, risken är annars att hemmet upplevs som mörkt.

Att välja planlösning

Valet av planlösning är inte lätt utan ett omfattande arbete som behöver ta tid. Till och börja med behöver du ställa dig själv en mängd olika frågor för att kunna landa i vad som är rätt eller fel för just dig. Det kan vara viktigt och komma ihåg att det inte finns den ultimata planlösningen som passar och fungerar för alla.

Utgå istället från det typ av hus du tänker bygga för att hitta det bästa alternativet. Ett tips på vägen kan vara att besöka våra visningshus för att få en uppfattning om hur det blir i verkligheten, många hustillverkare har visningshus att besöka här på Nybygget.